[...] w pieczywie znajdziemy różnego rodzaju nasiona, ziarna, pestki czy płatki bądź otręby. Zdecydowanie łatwiej znaleźć pieczywo chrupkie z dobrym składem niż tradycyjny chleb, gdyż do wyrobu chrupkiego pieczywa nie potrzeba zbyt wielu dodatków i polepszaczy. Porównanie produktów Chaber Pieczywo chrupkie lekkie Skład: ryż 93%, woda, sól 1%. [...]
[...] więc należy wziąć poprawkę, szczególnie jeśli chodzi o ilość węglowodanów). Dla porównania: 100 g ryżu brązowego (gotowanego) ma 28.4 g węglowodanów oraz 143 kcal, 100 g chleba typu „graham”, dostarcza 49.4 g węglowodanów oraz 212 kcal, z kolei chleb pytlowy (żytni) 240 kcal oraz 56.2 g węglowodanów w 100 g, 100 g miodu to aż 79.5 [...]
Bardzo często jestem pytany o najróżniejsze kwestie, niestety często przy okazji różnych spotkań. Taka konsultacja powinna być płatna, być może ukróciłoby to falę pytań, które ciągle napotykam. Cóż, przybliżę kolejny raz, elementarne i bardziej skomplikowane kwestie związane z treningiem czy dietą. Pytanie nr 2: Czy należy trenować co najmniej 30 [...]
[...] kochane!”. Tym razem podczas porannych wywodów pochwalił się swoim niesamowitym gestem. W kolejce po pieczywo za Michałem stał pan, któremu zabrakło 30 gr do bochenka chleba (zaznaczył, że najtańszego). Wychodząc ze sklepu usłyszał rozmowę między nim a ekspedientką, że Pani daje mu “na krechę” pieczywo. Okazało się, że pan jest [...]
Robiłem ostatnio zakupy w Lidlu i kupiłem chleb żytni, reklamowany jako na naturalnym zakwasie. Skład: Mąka żytnia, woda, cukier, sól, drożdże, olej rzepakowy Chodzi o ten chleb: http://kuchnialidla.pl/img/files/chleb-zytni-1366.jpg http://www.bangla.pl/opinie/p42181/lidl-chleb-zytni-na-naturalnym-zakwasie [...]
Witam w diecie na redukcję mam 3 posiłki dziennie z 60g makaronem żytnim badz ryżem basmati, braząwym lub kasza gryczana czy moge to zastąpić kromką 70g chleba żytniego pełnosiarnistego? Po dwóch tygodniach nie mogę już patrzeć na ryż, gotowanie sosów mi nie wychodzi
widziałem tu różne tematy jeśli chodzi o chleb... jednak wszędzie jest mowa o mące pszennej i faktycznie żeby drożdże rosły potrzebna jest pszenna, no ale tutaj pokażę wam alternatywę... w sensie żeby wyrósł chleb nie jest potrzebna ani pszenna ani droższe... mianowicie... jak w temacie - chleb jest robiony na zakwasie... zakwas robi się 4-5 [...]
[...] żytniego razowego "Oskroba", który pewnie jest lepszym rozwiązaniem, ale wchodzi dużo gorzej (chodź i tak według mnie jest najbardziej zjadliwy ze wszystkich tego typu chlebów). "Kołodziej" jest pulchny i nieco gumiasty, smakowo naprawde niezły. Oto skład: woda, mąka żytnia, żyto cięte, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, drożdże, [...]
[...] Składniki: Ciasto zakwaszone: 30 g zakwasu żytniego 100% hydracji 140 g mąki żytniej razowej 115 g wody Ciasto właściwe: całe ciasto zakwaszone 225 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki żytniej razowej 200 g letniej wody 12 g soli 9 g drożdży świeżych (myślę, że można pominąć, jak macie mocny zakwas-ew. zastąpić 2,5 g drożdży instant) [...]
jaka jest różnica między chlebami np.żytni,razowy,pytlowy,graham ?czy są wskazania co do tego z czym lepiej je łączyć?czy to prawda że chleb pszenny jest niezdrowy?ile chleba można zjeść w ciągu dnia aby nie utyć i z czym najlepiej?czy lepiej piec chleb samemu czy zdać się na sklep i piekarzy?
Miał być chleb na zakwasie ale zakwas się zepsuł więc jest na drożdżach :-D Składniki: 0,5kg mąki żytniej razowej 1 łyżka soli 7g drożdży instant lub 20g świeżych 2szklanki ciepłej wody Dodatki na wierzch lub do środka: siemię lniane,słonecznik,pestki dyni,płatki owsiane Przygotowanie: *Suche składniki wymieszać razem. Dolać wodę i dokładnie [...]
Witam, czy nada się chleb żytni pełnoziarnisty firmy mestemacher na redukcję? Jego skład to: Rozdrobnione ziarno żytnie i mąka żytnia (60%), woda, sól, błonnik owsiany, drożdże. Jakie może być jego IG? Zmieniony przez - Piotrx1 w dniu 2010-08-20 17:50:41
Witam. Czy jako zamienni czasami ryżu mogę zjeść chleb żytni z biedronki PANO? Kosztuje lekko ponad 2 zł i w składzie ma 87% mąki żytniej razowej i nie zawiera mąki pszennej. Tak więc można czasami jako zamiennik ryżu jeść? Pozdrawiam
Witam jestem na dosc mocnej diecie redukcyjnej i mam pytanie. Niestety w szkole siedze w ponzych porach prawie codziennie i jestem zmuszony jesc 2,3 kromki chleba dziennie. Wybieram chleb zytni razowy firmy spolem (skla: maka zytnia, maka pszenna chlebowa, drozdze, sol, woda) i niepokoi mnie maka pszenna w skladzie. Moglbym wybrac chleb razowy [...]
Witam! Ja szybkie pytanko, poniewaz jadlem chleb zytni pelnoziarnisty ale juz poprostu nie moge ... nawet na sile jest on za suchy i cholernie nie dobry. Fakt teoretycznie dobry na mase no ale nie do jedzenia. Znalazlem inny chleb zytni razowy jest zdecydowanie lepszy w smaku sklad to maka zytnia 50%, pszenna 10%, sol, drozdze, produkt moze [...]
[...] zblendowane z przyprawami. Ale jak to sie ma do zjedzenia takiego talerza przed/po treningu? Do tego oczywiscie posilek normalny skladajacy sie z kurczaka i np ryzu. Nie bedzie ta zupa w niczym przeszkadzala? Pozdrawiam Mam tez inne pytanie, czy wrzucenie chleba zytniego do śniadania jako stałego źródła weglowodanow (jeden posilek) moze byc?